Sunday, January 18, 2015

Cut Your Own Hair ?

Assalamualaikum . So bosan-bosan semalam aku search kat google : HOW TO CUT YOUR OWN HAIR. Then keluar lah satu blog ( blog yang sangat cantik dan simple )ni yang sangat memberikan inspirasi kepada aku untuk aku memotong rambut SENDIRI. Petang tadi aku try. Thumbs Up. Ia menjadi . Cara yang aku rasa sangat selamat . Hahahaha. Daripada buang duit kat kedai. So , let's begin .


Beautiful <3
Sebelum Kita mula : 
1. Tenang dan tidak tergesa-gesa : Relax your mind. Penting untuk mendapatkan hasil kerja yang memuaskan.

2.Alatan : Getah rambut - 2 , Gunting , Sikat Rambut , ( Spray Air ? ) boleh jugak , kalau rambut korang betul-betul kering . 

3. Tuala / kain untuk cover belakang korang. Dalam tutorial yang aku study dia tak ckp. Tapi percayalah, cover je . Nanti rambut itu sangat-sangatlah susah mahu tanggal dari baju.

Mula : 


Ambil 2 getah tadi then pony tail kan rambut korang. Gunakan khidmat cermin untuk pastikan aras kedua-dua getah tadi adalah sama . Pastikan sama nanti cutting rambut senget . 
Terpulang kepada pembaca sekiranya nak rambut tu pendek , tarik getah ke atas. 



Tarik nafas dalam-dalam then grab a gunting potong rambut yang kat bawah aras getah tadi.
Potong kat kiri dan potong juga kat kanan.
Pastikan rambut kat kedua-dua bahagian adalah sama.


Dah sama ? Kemudian ikat pula rambut macam kat atas tu. Nanti rambut kita akan jadi macam tu.
Cut bahagian yang tajam tu. Ni untuk pastikan rambut kita kemas kat bahagian belakang. Nak skip step ni pun boleh. Aku skip . Next :D


Step yang ni pulak korang perlu sikat rambut depan supaya rambut kita smooth dan lurus. 


Kepitkan hujung rambut korang dengan jari . Pastu potong rambut kat area tu mcm yang dah ditujukkan kat dalam gambar di atas. Kaedah ni dapat cover kecacatan potongan rambut yang kita dah buat sebelum ni. 

Then Touch up .


Done <3 

Try    ! 


Credit : http://andthenwesaved.com/how-to-cut-your-own-hair/






















6 comments:

nana liena said...

aik..tak terfikir langsung la utk potong guna cra macam ni..hahaha..bengapnya rasa..habis potong senget benget rambut.. konon ad layer2 la rambut

Husnina Razlan said...

Hahahahaha. Mungkin tu yang unik tu :)

Miss Yana said...

Wah..bgusnyer..mmg slalu potong rmbut sndiri pkai gnting biase tuh..hehe

Husnina Razlan said...

Hahahaha. Well. samalah kita :)

Aqilah Azmi said...

peh simple.
hihi
haritu qila suruh kakak and adik je potongkan hikhik mmg menjadi cm atas tu hihi

Husnina Razlan said...

Yup simple je cara nak simpan duit :D
haha